Doliul - ce este si cum ne ajuta sufletul

     Doliul nu este doar o tradiție, pe care oamenii o păstrează din strămoși, ci este o temă prufundă și emoțională, cu mai multe semnificații. Doliul este un proces complex care constă în jale, acceptare și regăsirea echilibrului spiritual. Astfel, în acest articol vom descoperi informații utile despre ce să facem și ce să nu facem în timpul doliului. 

  • De ce se ține doliul?

Mulți oameni se simt nevoiți să țină doliu din respect pentru persoana decedată, dar acesta are drept scop o perioadă de vindecare în care procesăm toate sentimentele negative provocate de deces, astfel reușind să revenim la viața cotidiană. În acest timp este important să menținem partea exterioară și interioară într-un echilibru și să nu lăsăm sentimentele să ne compleșească prea mult timp.

  • Cât durează doliul?

Învățămintele religioase recomandă un an pentru soț/ soție, părinți și freți/surori, iar pentru familie mai îndepărtată și prieteni 40 de zile este perioada minimă. 

Însă, doliul se ține cât consideră fiecare de cuvință, mai mult sau mai puțin, acesta nefiind obligatoriu. Această perioadă este una de reflecție și adaptare, de aceea fiecare alege să se vindece după o pierdere în modul lui propriu, de aceea nu ar trebui judecat, ci respectat. 

Tradiția ortodoxă ne spune că în acest interval, decedatul vizualizează toate momentele pe care le-a petrecut cât timp a foat în viață. Iar în decursul acestor zile este supus la Judecata de Apoi care îi va stabili locul în care își va petrece veșnicia. De aceea, persoanele apropiate trebuie să se roage ca sufletul să ajungă în Rai și să fie veșnic împlinit. 

  • Cum se ține doliul?

Sunt câteva regului de urmat în timpul doliului, dar acestea sunt puternic corelate cu perioada de doliu aleasă, care nu poate fi mai mică de 40 de zile.

În plus, respectarea cu strictețe a regulilor are caracter subiectiv, putând să le prelungiți sau sfârși în funcție de efectul pe care îl au. Cel mai important lucru este să realizați ca nu este o obligație care trebuie realizată mecanic. Sentimentele, gândurile și acțiunile trebuie să fie adevărate, fără urmă de constrângere sau dezinteres.

  •  Activitățile pe care ar trebui să le facem (sau nu) în perioada de doliu:
  1. Absența de la evenimente precum nunți, botezuri și petreceri –
  2. Purtarea hainelor negre
  3. Evitarea bărbieritului
  4. Evitarea consumului de alcool
  5. Rugăciune și generozitate
  •  Ce este important în perioada doliului?

Nu trebuie să uităm că pierderea cuiva este o parte firească din ciclul vieții, astfel nu ar trebui să tratăm situația cu disperare. Chiar dacă sentimentele și gândurile pot fi la o intensitate maximă, nu poți da timpul înapoi. Fiecare cumpănă din viață are rol de a te face mai puternic/ă și te te pregătească pentru următoarele greități ale vieții. 

Trebuie de reținut că doliul nu trebuie văzut ca o acțiune mecanică, iar acesta nu va avea niciun efect dacă nu vă implicați cu tot sufletul, din contra te vei simți mai gol pe dinăuntru.

  • Ce poți face pentru cineva care se află în doliu?

-nu insistați să participle la evenimente oricât de importante ar fi

-încercați să oferiți ajutor

-rugăciuea, o simplă rugăciune pentru ei și pentru cei pe care i-au pierdut

-oferiți support emotional

 Ce facem cu doliul de la ușă și piept?

Daca dorim să punem doliul la ușa locuinței, acesta va fi reprezentat de o pânză neagră  care va fi așezată imediat dupa deces, în perioada dinainte de înmormântare (3 zile înainte). Dupa ce ceremonia mortuară a luat sfârșit, se poate păstra doliul timp de 40 de zile, timp în care sufletul decedatului se ridică spre Ceruri. De obicei, pe pânză se trec numele mortului, data nașterii și cea a decesului; după cele 40 de zile materialul se poate îngropa sau arunca.

Doliul de la piept este reprezentat printr­-o bucată mică de panglică neagră, ce se așază în partea stângă a pieptului celor care participă la înmormântare. Nu este păcat dacă acesta este aruncat dupa ceremonie, dar acesta se și  poate păstra 40 de zile sau un an, acest lucru depinzând de la persoană la persoană.

Doliul este o perioada în care comemorăm amintirile pozitive și frumoase despre persoana care a părăsit lumea celor vii. Durerea și vindecaea sunt parte din viață, astfel această perioadă trebuie tratată cu liniște și rugăciune, pentru a vă găsi echilibrul. Regulile și interdicțiile vin dintr-un șir de tradiții și obiceiuri care au lăsat o amprentă asupra poporului nostru, dar acestea au scop de a vindeca sufletele persoanelor rămase în urmă și de a ajuta sufletul decedatului să ajungă pe drumul luminat.

Înapoi la blog